Kom igång !


Kretsloppetjpg

Installation

Superkomposten placeras inomhus vid en plats där det finns tillgång till ett vanligt enfas vägguttag samt ventilation. När maskinen arbetar behöver den ventilera ut kondens och luft. Det leder man ut via slangen som medföljer antingen genom ett ventilationsspjäll eller genom att ansluta till ett ventilerat avlopp som man ofta finner under en vask. Man skall tänka på att det måste finnas ett fall hela vägen på slangen så att det inte står kvar kondensvatten i slangen.

Börja kompostera
Med din leverans har du fått en påse med dom supereffektiva mikroorganismerna. Du tömmer påsens innehåll i maskinen och fyller på med matavfall. När du skall få igång processen behöver du inte fylla på hela vägen upp till maxgränsen utan börja med en tredjedel. Dag 2 fyller du på ytterligare en tredjedel och likadant dag 3. Nu börjar sannolikt processen att ta fart och efter ca 1 vecka är du igång och kan använda den för fullt.

Töm maskinen
Innan du tömmer maskinen skall du låta det gå minst 24 timmar sedan du senast la i något. Ta på dig oömma kläder eller ett förkläde så att du inte blir smutsig.
Som du ser så sjunker innehållet ihop och det blir inte mycket kvar av det du fyllde på med. Det du nu har är en gödning som du kan använda till odlingar mm. Konsistensen och färgen påminner om malet kaffe och det luktar sött. Du har säkert sett att det ligger en liten spade under locket som du kan använda att ta upp kompostmaterialet med. Du skall inte ta bort allt utan låt det vara kvar ungefär upp till axeln som omröraren sitter på.
Skrapa försiktigt längs kanterna och se till att det inte finns "kakor" utan att det  som är kvar är löst och luftigt.