Vanliga frågor

Vad kan jag lägga i maskinen?

Allt vanligt matavfall inklusive t.ex mindre benbitar och äggskal. Ett kotlettben eller ett kycklingskrov kan ta mer än ett dygn att kompostera men det är inga problem att lägga det i maskinen. Tänk bara på att dela upp det i mindre bitar så att det inte fastnar i maskinen.

Finns det maskar i komposten?
Nej, det finns inga maskar. Det är mikroorganismerna som gör jobbet. Under

komposteringsprocessen går också temperaturen upp till 60-80 grader för att ta död på oönskade bakterier.


Är mikroorganismerna farliga?

Nej, dom är inte farliga. Mikroorganismer finns över allt och det som skiljer dessa från dem du hittar i en traditionell kompost är att dom är effektivare och har andra krav på sin omgivning för att fungera. Maskinen ser till att skapa rätt förutsättningar.

Kompostjorden är för torr eller för blöt
”Man blir vad man äter”. Maskinen kan delvis reglera fuktigheten men om det blir för torrt så addera lite vatten och om det är för blött kan du t.ex. riva ner en äggkartonger. Normalt behövs inget av detta om du har en bra mix av avfall vilket man får i ett vanligt hushåll. 

Kan jag lägga ner trädgårdsavfall?
Ja, det kan du men inte sten och grus. Däremot går det utmärkt att lägga ner lite löv och ogräs.

Vad gör jag om något går sönder?
Den enda rörliga delen i maskinen är omröraren som drivs av en  motor. Om motståndet blir för högt så stannar motorn automatiskt och en ikon blinkar på maskinen. Om det ändå skulle hända något med motorn eller något annat så har vi möjlighet att reparera maskinen. I Arlöv, utanför Malmö, har vi lager på både maskiner och vissa reservdelar.